Mijn ervaringen met longtransplantatie

< overlevingskansen | HOME | mijn CF-longen >

Rokerslongen versus gezonde longen

Op internet kwam ik onderstaande afbeeldingen tegen van een rokerslong (links) en een gezonde long (rechts). De rokerslong is duidelijk zwarter dan de gezonde long. Dit komt, omdat de teer die met de rook van sigaretten wordt ingeademd, zich afzet in het longweefsel. De teer laat de rokerslong er steeds zwarter uitzien. Het roken van 20 sigaretten per dag betekent dat de long per jaar wordt belast met 150 ml teer. Dat komt overeen met de inhoud van een koffiekopje.

  rokerslong   gezonde long
 

rokerslong

 

gezonde long

Bronvermelding: bovenstaande foto's en informatie werden in dank overgenomen uit het boek 'Prof. Gunther von Hagens' körperwelten; de fascinatie van echtheid - tentoonstellingscatalogus' (2e druk 2000).

De feiten

Elke minuut worden er wereldwijd tien miljoen sigaretten verkocht. Dat komt neer op vijftien miljard sigaretten per dag. Een op de drie volwassen mannen rookt. In het Verre Oosten rookt twee op de drie mannen; in de Verenigde Staten rookt 23 procent van de volwassenen.

Iedere acht seconden overlijdt iemand door het gebruik van tabak. Sigaretten veroorzaken meer dan 20 procent van de sterfgevallen in Amerika. Roken heeft ongeveer twaalf keer zoveel Britse levens gekost als de Tweede Wereldoorlog. De helft van alle hardnekkige rokers overlijdt aan de gevolgen van tabak. Elke gerookte sigaret bekort het leven met vijf minuten - ongeveer de tijd die het kost om er eentje te roken.

Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en vroegtijdige dood. Het kan kanker veroorzaken aan de longen, slokdarm, strottenhoofd, mond en blaas en draagt bij aan kanker aan de nieren. Ook draagt het bij aan hartziektes, attaques en chronische longziekten. Ook meeroken is schadelijk voor de gezondheid. Een langdurig verblijf in een rokerige ruimte heeft hetzelfde effect als het actief roken van 5 sigaretten.

Bron: de Volkskrant van 20 december 2003 citeert deze gegevens van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO)

Huidveroudering

Er bestaat een direct verband tussen roken en rimpels, zo blijkt uit een onderzoek in het Britse Wales. Het onderzoek vond plaats van 1988 tot 1991 bij 792 mensen van 60 jaar en ouder. Rimpeling en veroudering van de huid werden vastgesteld door middel van onderzoek van het gezicht, de hals en de handrug, waarbij de mate van veroudering op een 10-puntsschaal werd aangegeven. De cumulatieve blootstelling aan zonlicht werd bepaald aan de hand van vragen over de tijdsduur die tijdens drie verschillende periodes in het volwassen leven buitenshuis was doorgebracht.
Uit analyses van de gegevens bleek dat uitsluitend de leeftijd en het aantal gerookte sigaretten per dag een relatie vertoonden met de mate van veroudering van de huid. De cumulatieve blootstelling aan zonlicht had weliswaar een effect, maar dit effect verdween na correctie voor de leeftijd.
Het roken van 20 sigaretten per dag bleek overeen te komen met ongeveer 10 jaar veroudering van de huid. Roken is derhalve een belangrijke oorzakelijke factor voor de mate van macroscopische veroudering en rimpeling van de huid.

Bron: British Journal of Dermatology, december 2002

Roken en kinderen

Kinderen die dagelijks langere tijd worden blootgesteld aan tabaksrook, lopen meer dan 3,5 keer zoveel kans om later longkanker te ontwikkelen als volwassenen.

Dat blijkt uit een Europees onderzoek dat op 28 januari 2005 in het British Medical Journal is gepubliceerd. Aan het onderzoek hebben diverse instellingen uit tien Europese landen meegewerkt. In Nederland waren het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (UMCU) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) erbij betrokken.

Bron: Nu.nl d.d. 28 januari 2005

Singapore verhardt anti-rookcampagne

Juni 2004
Wie na 1 augustus 2004 in Singapore naar een pakje sigaretten grijpt, ziet direct de mogelijke gruwelijke gevolgen. Vanaf die datum moeten de pakjes zijn voorzien van een kleurrijke medische afbeelding die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Dat kan een foto zijn van de hersenen van een overledene, waaruit zichtbaar bloed is gestroomd. Of - zoals hierboven - een opname van de bijna verwoeste keel van een roker. De Health Promotion Board van Singapore hoopt dat de harde aanpak zal werken.

Wie na 1 augustus 2004 in Singapore naar een pakje sigaretten grijpt, ziet direct de mogelijke gruwelijke gevolgen.

Bron: Medisch Contact, juni 2004

CF-long versus gezonde long

Naast roken zijn er natuurlijk ook ziekten die de longen zwaar kunnen aantasten. Cystic Fibrosis is zo'n ziekte. Door de chronische ontstekingen in de longen raakt het longweefsel zwaar beschadigd. Hieronder zie je dwarsdoorsneden van een long van een Cystic Fibrosis-patiënt (links) en een gezonde long.

  Cystic Fibrosis-long   Gezonde long
 

cystic fibrosis-long

 

gezonde long


Mijn CF-longen >

 

 

click 'n go

 
HOME

 H O M E

Zoeken  zoeken
Inhoudsopgave met tekstlinks

 inhoudsopgave

Fotoalbum  fotoalbum
Print deze pagina  print deze pagina
Contact  contact
Disclaimer

 disclaimer

 
 

nieuwe longen

 

 

 

say goodbye

Mijn oude CF-longen

 

welcome

Mijn nieuwe longen

 

 

 

 

bekijk ook

 

longtransplantatie.nl

arianvisser.nl

 

 

 

 

paginawillekeur

 

Doe een gok

 

 

 

 

credits

 

Kaatje

P-logic

Jannes
 

 

 

 

uw secretaris

 

arian
@
longtransplantatie
.
nl

 

 

Deze pagina werd voor het laatst bijgewerkt op 24 augustus 2008 om 17:54 uur
arian@longtransplantatie.nl