Tariefregels CTZ jagen patiŽnt ziekenhuis in

de Volkskrant, Economie, 29 november 2003 (pagina 27)
Van onze verslaggeefster Jet Bruinsma

LongpatiŽnt Paul van den Elsaker is voor twee weken opgenomen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht voor een medicijnkuur, die hij evengoed thuis, met een mobiele infuuspomp, zou kunnen ondergaan. Zorgverzekeraar Agis weigert echter de thuisbehandeling te vergoeden, omdat de strenge ziekenfondsregels dat verbieden. Extra kosten voor de ziekenfondskas: 2200 euro; 1500 voor de opname, plus 14 maal het tarief van 50 euro per ligdag. De kuur met het medicijn Tazocin kost 13 duizend euro.

'Absurd', erkent woordvoerder Sabine van Aken van Agis. 'Wij hebben tot dusver altijd de thuisbehandeling voor patiŽnten als Van den Elsaker betaald, maar we zijn keihard teruggefloten door het College Toezicht Zorgverzekeringen, het CTZ. Wij mogen dit, en een aantal andere middelen, niet meer vergoeden als ze buiten het ziekenhuis per infuus worden toegediend. Dan krijgen we ze niet vergoed uit de algemene kas van het ziekenfonds, maar moeten ze uit onze eigen middelen betalen.'

Van den Elsaker, die lijdt aan de taaislijmziekte en op de wachtlijst staat voor een longtransplantatie, had erop gerekend dat hij drie dagen na zijn opname weer naar huis zou kunnen met een mobiele infuuspomp voor toediening van het medicijn. Bij een eerdere kuur was dat ook zo gegaan. De aangescherpte regels komen slecht van pas: 'Ik heb een automatiseringsbedrijf, de opdrachten wachten, ik moet klanten bezoeken.'

'Niemand heeft belang bij de huidige situatie en ik hou ook nog eens een ziekenhuisbed bezet, terwijl er mensen op de wachtlijst staan', meldt hij via internet. Het UMC weigert elk commentaar: 'Dit is een actie van een individuele patiŽnt die de publiciteit zoekt.' Volgens Agis moet het middel Tazocin via een infuus worden toegediend en dat mag volgens de regels alleen door een arts worden aangesloten.' Maar moet dat per se in een ziekenhuis? Met een mobiel infuus kan de patiŽnt toch gewoon naar huis?

Zo eenvoudig is dat niet, legt Agis uit. Als Tazocin buiten het ziekenhuis wordt toegediend, zou het ziekenfonds het dure middel moeten vergoeden; maar dat is nu juist verboden door het CTZ. Dat een patiŽnt het uit eigen zak zou kunnen betalen is uitgesloten.

Toediening binnen de ziekenhuismuren wordt bekostigd uit het ziekenhuisbudget, dat door het ziekenfonds wordt betaald. 'Wij betalen dit met zijn allen', zegt de woordvoerster van Agis.