10 jaar na transplantatie!


Hallo allemaal,

Ik ben vanmorgen wakker geworden in jubel stemming. Niet omdat het nou zulk mooi weer is want ik ga op de fiets door de regen naar mijn werk. Nee, het is 27 januari 2012. Precies tien jaar geleden dat ik geopereerd ben in het UMC Utrecht.

Tien jaar alweer en ze zijn voorbij gevlogen. Uiteraard met de nodige ups en downs. Dingen die je eigenlijk meteen weer wilt vergeten maar waar ik tot op de dag van vandaag nog wel eens aan terug denk. We mogen dan nieuwe longen hebben, je bent en blijft een wandelende tijdbom. Al kun je die enigszins beïnvloeden door goed voor jezelf te zorgen.

En natuurlijk momenten waar ik nog altijd met een big smile aan terug denk. Een terrasje ergens in Griekenland, of een bergwandeling in Nieuw Zeeland. Een dagje uit in Blijdorp of de Efteling omdat je soms ook gewoon een beetje kind wil zijn. Een dagje Amsterdam met stralend weer en een goede vriend die je al in geen tien jaar meer hebt gezien. Dat geeft dan weer energie om keihard door te gaan.

Ik was twee dagen geleden in het UMC en ging erg tevreden weer met bus en trein naar huis. Ik ben gegroeid in gewicht, mijn longfunctie was goed, de waardes in mijn bloed niet verontrustend slecht (lees stabiel) en mijn conditie was niet minder geworden. Zelfs weer terug op het niveau van 2009. Eind 2009, begin 2010 heb ik een periode van Hodgkin gehad. Dus 24 weken chemo en daar ben ik goed uit opgekrabbeld.
Toen de arts van de heamatologie zei dat het revalideren ongeveer een jaar tot anderhalf jaar zou duren dacht ik: ”Dat kan beter.” Je kunt het proberen maar wat ik zelf heb ervaren… Ondanks dat je je goed voelt en eigenlijk de hele wereld aan kan voor je gevoel, mis je toch nog steeds energie. Dus mijn petje af voor mensen die het wel sneller kunnen.

Het gaat goed!
Ik zit op een soort kruispunt in mijn leven waarin ik van alles aan het ondernemen ben en ga zien welke kant het op gaat. Ik kom mensen tegen die ik een tijd niet heb gezien, soms echt letterlijk omdat ik toen gewoonweg veel minder zag dan nu.
Het is allemaal leuk en spannend.

Er zullen er vast meer zijn maar ik weet dat 1 patient de 20 jaar na transplantatie al op zak heeft en in Belgie is er iemand die is nu 21.

Goed voor jezelf zorgen! Dat gaan wij ook halen met zijn allen.

Groetjes

Jeroen, jeroen@longtransplantatie.nl

Terug naar overzicht Jeroen Kleijn

 

Kiikje in longen?