Schelden doet geen pijn

Maar het is wel verrot irritant. Hé, blindie! He, blinde, hoe gaat het? Ach, ken je nou niks meer zien? Lamme in je rolstoel, rol je lekker? Rooie! Stomme bril! Manke Nelis. Beetje doorlopen, manke. Dikke, magere Hein, Somaliër… Het zijn maar een paar voorbeeldjes die mensen heel erg kunnen raken. Dan moet vaak degene die uitgescholden wordt zo verstandig zijn om er niet op te reageren, maar wat zouden we ze dolgraag eens anders zien die lui die dit soort dingen laten vallen. Gewoon midden op straat. Maar altijd zijn ze wel zo laf dat ze het niet recht in je gezicht zeggen. Ze fietsen langs en schreeuwen je wat toe. Ze verbergen zich ergens en laten stiekem wat horen. Ook busjes of auto’s die langs rijden, even vlug het raampje open draaien en dan wat naar buiten gooien. Goh, wat ben je dan stoer. Echt gewoon zielig. Vaak zijn het jongeren, bij mij waren het allemaal jonge gasten (allemaal echte westlanders aan de uitspraak te horen), die blijkbaar het verstand hebben van een vlieg. Niks dus. Ze weten niet wat ze kunnen aanrichten met zo iets te roepen.

Ik ben, kan ik wel zeggen, ver met mijn erkenning en verwerking van mijn handicap. Maar het raakt je nog steeds als iemand je voor blindie uitscheldt. Ik weet niet wie het was, maar als hij lef heeft zegt hij het nog een keer op een afstand waarbij ik ook echt kan zien wie het zegt. Dan kan ik dat goed in mijn geheugen zetten en verder? Tja, wat moet je met die personen? Ze zijn het niet waard om terug te pakken. Daar gaan we boven staan en denken we gewoon dat ze niet beter weten dan dat. Uit de klei getrokken en oerstom. Ik zelf ben gelukkig nooit gepest om mijn ziekte of wat dan ook. Niet op de basisschool. Vaak zijn kinderen keihard tegen elkaar maar juist daar had ik nergens last van. Ook op de MAVO heb ik bijna geen last gehad. Af en toe een sneer maar daar trok ik me niks van aan. Ik ben nou eenmaal nooit groot geweest, dik ben ik nog niet en uiteindelijk heb ik in een rolstoel gezeten en ik ben nu slechtziend. Op de MEAO had ik ook geen last. Alleen van die stomme Hagenaars die nog steeds denken dat wij hier allemaal boeren zijn. Waar halen ze het vandaan?

En nu ik 25 ben, sta ik eigenlijk boven alles. Dat moet je leren. Het is niet makkelijk en het liefst zou je zo’n idioot op zijn oog willen slaan zodat hij zelf kan uitvinden wat slechtziend is. Maar ja. Met vechten is nog nooit wat opgelost en dat houd ik dan maar in mijn achterhoofd. Verbaal kunnen we als gehandicapte heel goed overweg maar vaak doen we dat niet omdat, wie zoiets laat vallen, vaak ook de neiging heeft tot uitdagen van iets. En dan staan we jammer genoeg niet zo sterk. Dan maar de verstandigste. Het is absoluut niet leuk en toch is het vaak het verstandigste om niks terug te zeggen. Jammer genoeg. Hou je taai allemaal en vergeet die dombo’s meteen. Ze zijn het absoluut niet waard! 

Groetjes

Jeroen

Terug naar overzicht Jeroen Kleijn

 

Kiikje in longen?