Carnaval

Het is wat, midden in de zomer en dan carnaval! Ja, ik ben met een paar bekenden naar Rotterdam geweest om eens de zomercarnaval te aanschouwen. Ik was eerst helemaal niet van plan om te gaan maar ik heb er absoluut geen spijt van. Super om een keertje mee te maken. Het was die dag gelukkig wel warm weer. Niet te warm. Dat hadden de vele dansers denk ik niet zo leuk gevonden. Soms dreigde de regen maar een echte bui is gelukkig uitgebleven. We hadden afgesproken om een terrasje te gaan zoeken naast de straat. Vroeg gaan is dan een must. We dachten dat we vroeg waren maar dat viel vies tegen. Nergens plek. Dan maar staan.

Tenminste, dat dachten we toen nog. Het was inmiddels rond de klok van twee uur en de stoet zou om een uur of half vier langs onze plek komen. Wachten dus en van de vele mensen op straat genieten. Ik kan het jammer genoeg niet zo heel goed meer zien, maar als iemand echt voor gek loopt…. Dan is het voor mij ook een klein kunstje om dat te zien. Totale verkeerde kleren aan, fout kapsel, of bodypaint, mensen die drank verkochten, ballonnen, foldertjes uit liepen te delen, echt van alles liep er rond. En dan natuurlijk nog het publiek dat zich vijf rijen dik op stelde langs beide kanten van de weg. Druk dus, heel druk.

Gelukkig werd ons wachten beloond met een stoet van wel meer dan 70 “optredens” van karren met muziek, tot dames en heren in de fraaiste uitdossingen die ik ooit heb gezien! Het leek net of je in Brazilië in de straat stond. Alleen al die pracht en praal die maar bleef komen en de vele nationaliteiten gaven het nog een extra buitenland gevoel. Iedereen had feest! Heerlijk dat dat gewoon kan bij ons in dit kleine landje.

Uiteindelijk zijn we zeven uur uit Rotterdam weggegaan. Zo lang was die stoet dus. Ik heb me laten vertellen dat ze al om één uur waren begonnen en wij stonden niet aan het eind van het af te leggen parcours. Ik had echt met die mensen te doen hoor. Sommige waren niet alleen de hele weg aan het dansen in de mooiste outfit maar ook moesten sommigen een jurk op wieltjes voor trekken of een handkar voortduwen, helemaal versiert. Er waren een heleboel kinderen die mee liepen en dansten, ook allemaal fraai aangekleed. Heel leuk om te zien. En ook een hele prestatie. Ik zelf had al stalpoten na die vijf uur staan, laat staan dat je de hele dag aan het swingen bent. Ik had naderhand last van suizende oortjes, maar gelukkig trok dat al snel weg. Ook mijn vermoeide benen gingen weer redelijk toen we thuis waren. Maar ondanks die ongemakjes, vond ik het zeker de moeite waard om dit een keer te zien. Alleen al zoveel mensen bij elkaar met zo’n lange optocht is eigenlijk al een belevenis op zich. “Onze” carnaval is allang geweest, of van de positieve kant: die komt nog. Ik hoop dat het dan ook zo heerlijk gaat swingen!

Groetjes en feestse, 

Jeroen

Terug naar overzicht Jeroen Kleijn

 

Kiikje in longen?