Vakantiekriebels

Column van Jeroen Kleijn

Ja, het woord “vliegen” heeft meerdere betekenissen. Ik doel op de meer plezierige betekenis. Vliegen in de zin van: hoog boven in de lucht zweven. Met parachute als u wilt. Of in een luchtballon, met een zweefvliegtuig of hoe noem je dat? Hanggliding? Dat je zelf vleugels hebt en er onder hangt. Hoe ik hier op kom?

Vorige week hoorde ik van mijn arts dat ik zonder enkel probleem gewoon mag vliegen. Vroeger, met mijn oude longen mocht dat op een gegeven moment niet meer. De druk in het vliegtuig is dan te groot. Te weinig zuurstof. Dus ik heb nog wel een keer gevlogen, maar dan met zuurstof. Een houten kistje tussen mij en mijn broer in. Krap, maar we haalden Gran Canaria wel. Heerlijke vakantie was dat.

Nu ik weer mag vliegen, gaat het weer kriebelen. Een mooie verre reis maken lijkt me geweldig. Oké, eerst even sparen. En dat gaan we ook doen. Alleen, waar gaat de reis dan naartoe? Ik heb al het een en ander van de wereld gezien zonder op te scheppen. Voor mijn ouders was het een soort bittere noodzaak. Toen ik klein was werd er verteld dat ik niet ouder werd dan twaalf jaar. Mijn ouders besloten dat die twaalf jaar dan wel de moeite waard moesten zijn. Nou, dat waren ze wel! Terwijl menig cf-er toch niet verder kwam dan eigen land. Toch is dat ook niet verkeerd. Nederland is zo mooi. Ik ben zelf met mijn ouders in Limburg geweest. De Utrechtse Heuvelrug is heel mooi. Texel en Vlieland heb ik gezien. Zelfs ons eigen Westland is heel mooi op sommige plaatsen. Als het mooi weer is, moet u voor de gein eens een blokje gaan fietsen. ’t Woudt, Schipluiden en Maasland. En daar omheen ligt nog een hoop groen. En toch blijft bij mij dat verre in mijn hoofd zitten. Een plek waar het niet al te toeristisch is. Lekker rustig waar je van mij part nog in gebarentaal moet gaan uitleggen wat je nu eigenlijk op je bord wilt hebben. Een plek die nog niet verpest is door de vele vakantiegangers. Een heleboel plekken worden dat ook niet. Maar op Gran Canaria kon ik in het Nederlands bestellen. Zelfs pannenkoeken hebben we gegeten! Dan zit je toch echt op een Spaans eiland. Het was een gave vakantie. Toch heb ik liever een stukje meer ongerept gebied.

Helaas mag ik niet meer naar de tropen. Vanwege mijn lage afweer om afstoting te voorkomen kan ik geen prikken halen. Zelfs niet onze Nederlandse griepprik. Er blijft zoveel over dat kiezen nog steeds moeilijk is. Ik zou nog wel eens naar Australië, Canada of Mexico willen. Spanje, Portugal, Noorwegen of Ierland zijn ook heel mooi. Er is zoveel uit te zoeken dat je het eigenlijk niet meer weet. Elke plek is anders. Overal zijn de mensen anders. Kriebel, kriebel. Misschien bent u wel lekker weg geweest met de herfstvakantie. Als u zelf kinderen heeft of met kinderen te maken heeft wegens uw beroep dan heeft u zeker weten een paar dagen vrij gehad. Genoten? Ik ga sparen om nog meer te kunnen genieten dan ik thuis al doe. Vliegse, fietse of wandelse.

Groetjes Jeroen

Terug naar overzicht Jeroen Kleijn

 

Kiikje in longen?