Start

Lex is op 2 Januari 2005 Overleden......

 

 

AL EENS AAN EEN TRANSPLANTATIE GEDACHT?

Omdat wij ook wel aanvoelden dat mijn toestand er op langere termijn eerder slechter dan beter op zou worden hadden we aan het eind van de tweede opname een gesprek gevraagd met dr.Heijerman. Ik zelf had de zware vraag hoe lang ik zo nog door kon gaan en Mary wilde  weten of een transplantatie een optie zou zijn.Het proces werd in werking gezet en tijdens dezelfde opname volgde een kennismakingsgesprek met dr. v.d. Graaf van het UMC in Utrecht.

Dr. Heijerman nam zelf als eerste het woord en begon met een vrij geijkte vraag of ik/wij al eens over transplantatie hadden nagedacht, en ondanks de zwaarwegende vragen die we zelf in gedachten hadden waren we toch overdonderd. Hij legde uit dat gezien mijn terugval er een prognose gesteld kon worden dat mijn gezondheid na een paar jaar wel tot een erg slecht niveau zou komen en een transplantatie eigenlijk de enige optie was, en gezien de wachtlijst hiervoor was het raadzaam dit proces snel in werking te zetten.

De contacten met het Universitair Medisch Centrum te Utrecht werden gelegd en op 2 Juni 2003 hadden wij het kennismakingsgesprek met Dr. v.d.Graaf. Omdat we midden in de spits in een lange file terecht kwamen waren we pas om 10.30 in plaats van 10.00 in Utrecht. Het gesprek, waar ik me veel van voorstelde was inderdaad niet meer dan een kennismaking met een vriendelijke man(leuk detail was nog dat hij zich excuseerde voor de verf die nog op zijn nagels zat van een thuisklus), hij benadrukte in het begin direct dat 25% van de getransplanteerde patiŽnten het eerste jaar niet redden, wat niet echt een reclamepraatje lijkt maar wel de realiteit weergeeft die je ook onder ogen moet zien. Het gaf ook meteen zijn manier van spreken aan, geen vage taal maar gewoon de waarheid zoals die staat. De verdere informatie die hij gaf hadden we ook al ten dele van het Internet gehaald dus veel vragen hadden we ook niet. Hij vertelde ons nog dat de noodzakelijke screening om op de wachtlijst te komen normaal gesproken in twee keer vier dagen zou worden uitgevoerd. Het hele gesprek duurde niet langer dan een half uur omdat Dr.v/d Graaf om 13.00 alweer in Groningen moest zijn.

Aanvullende documentatie werd ons binnen twee weken toegestuurd en hierin stond heel veel informatie over het gehele proces van voor, tijdens en na de transplantatie.